Så hjälper vi dig som kund

Om Säker Sol

Det ska vara lönsamt att göra rätt

Säker Sol är branschregler som är framtagna av bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen. Konceptet och dess tillhörande verktyg är en helhetslösning för dig som verkar i solcellsbranschen men verkar även som en guide för dig som kund.

Mål är att höja kompetensnivån i branschen, såväl som att säkra kvaliteten på utfört och kontrollerat arbete. Det blir en trygghet och vinst för såväl slutkunden som för installatören. Våra ledord är att det ska vara lönsamt att göra rätt.

Så kan Säker Sol hjälpa dig som kund

Vi leder dig rätt i din solcellsaffär

Visste du att fyra av fem solcellsanläggningar är felaktigt utförda? Konsekvenserna av detta innefattar allt från förlust av pengar och anläggningskapacitet till regelrätta bränder.

Som kund är det svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra om ett solcellsbolag har rätt kompetens eller ej. Och som om detta inte vore nog så ställs du som kund inför frågor som rör allt från var du bäst placerar din anläggning till vad du behöver tänka på när anläggningen väl är i drift.

För att hjälpa dig i den här djungeln har vi tagit fram en guide som vägleder dig - Steg för steg - i varje del av processen fram till en färdig solcellsanläggning.

Välkommen att hoppa in i den del av processen du befinner dig i nedan.

Fas 1:

Fundera

Steget Fundera, det är här allt börjar. Vad behöver du tänka på när du ska investera i en solcellsanläggning? Den här fasen innehåller bland annat information om bygglov, tillstånd placering, värdeökning med mera.

Till Fundera
Fas 2:

Planera

Nu är det dags att ta kontakt med en installatör. I Fundera-fasen ska du förbereda dig inför solcellsinstallationen genom att se över finansiering, se till att anlita ett seriöst företag, hur du gör offertförfrågningar, genomför ett tryggt köp med mera.

Till Planera
Fas 3:

Installera

Den tredje och näst sista fasen kommer du till när du har anlitat ett företag och står mitt i installationen med allt vad det innebär. Här hittar du bland annat information om vilka arbetsmiljökrav finns, ditt ansvar, dokumentation och besiktning.

Till Installera
Fas 4:

Driva

När solcellsanläggningen väl är i drift är det du själv som som ansvarar för att den är säker. I den här fasen kan hu hitta information om ansvar, försäljning av bostad med en anläggning, hur du avveckla din solcellsanläggning med mera.

Till Driva