Fundera

Hur ska anläggningen finansieras?

Det finns olika sätt att finansiera din solcellsanläggning på. Vad som är bäst för dig beror på flera olika parametrar. Men missa inte att undersöka om du har rätt till bidrag.

Nedan presenterar vi olika alternativ och vad du behöver tänka på beroende på vilket (eller vilka) du väljer.

Banklån

Ett av de vanligaste sätten att finansiera solceller är att ta ett banklån. Solceller brukar vara en god investering, men tänk på att du inte kan räkna med att få igen pengarna.

Hyra/Leasa

Om du känner dig obekväm med att ta ett banklån så går det faktiskt att både hyra och leasa solceller. En stor fördel med detta är att service ofta ingår.

Eget kapital

Sist men inte minst så kan du givetvis investera eget kapital för att betala för din solcellsanläggning. Vi rekommenderar dock att du alltid diskuterar med din bank för bästa lösning.

Vilka bidrag finns att söka?

En del som påverkar finansieringen av din solcellsanläggning är de olika bidrag som finns. Förutom möjligheten att använda dig av rotavdraget för renovering och tillbyggnad, finns det sedan 1 januari 2021 även möjlighet att få skattereduktion för grön teknik.

Det innebär att du som kund kan få 20 procent av den totala investeringen i nätanslutna solceller i bidrag från staten. Skattereduktion för grön teknik kan uppgå till högst 50 000 kronor per år. Viktigt att veta är att det inte går att kombinera rotavdrag och skattereduktion för grön teknik.

Det är Elinstallationsföretaget som installerar din solcellsanläggning som hanterar skattereduktionen för grön teknik, på samma sätt som rotavdraget. Du som konsument får sedan skattereduktionen som ett avdrag på fakturan.

Tänk på detta

  • När du väljer finansering: Det är alltid viktigt att du har klart för dig vad din månadskostnad kommer bli när du väljer finanseringslösning. Detta gäller speciellt om du planerat att sälja din el, då du annars kan få en felaktig bild av vad den faktiska vinsten blir av den sålda elen.
  • Skattereduktion för grön teknik: Tänk på att skattereduktionen för grön teknik inte gäller materiel du köpt på egen hand.
  • Läs på om hur avdragen fungerar: Vi rekommenderar att du alltid läser på om hur skattereduktion och rotavdrag fungerar och vilja krav som ställs. Här kan du läsa mer om Skattereduktion för grön teknik och här kan du läsa mer om Rotavdraget.